Nepjaar

Terwijl ik de knop indruk van mijn elektrische-gas openhaard, de piep hoor van de ontsteker ( piep- piep-piiiiiiiiep) de haard zich vervuld met vuur… ik, de kerstverlichting aan doe van de kerstboom en chocolademelk maak uit zo een suiker/nep aanmaak pak, vervuld mijn lichaam zich langzaam met warmte. Het liefst stook ik het hout op, dat ik gehakt hebt uit het bos achter mijn huis. Het liefst steek ik echte kaarsjes aan en flikkeren die in mijn boom. Het liefst maak ik chocolademelk van pure chocolade, honing en heb ik de koe eigenhandig gemolken.
Ik plof op de bank neer en kijk ik naar buiten. In het raam zie ik mezelf zitten en start ik een gesprek over dit nepjaar. Een jaar zonder vuur met gas. Een jaar zonder lont met elektriciteit. Een jaar zonder cacao met instant suiker. Een jaar zonder afscheid nemen met gemis. Een jaar zonder creativiteit met uitbarstingen.
Waar mijn creativiteit me in de steek liet, werd er wel aanspraak gedaan op mijn veerkracht, meebewegen en flexibiliteit. Latent aanwezige competenties die me in het dagelijks leven prima van pas komen. Alleen NIET als ik opgesloten zit in mijn eigen huis, haard en opbergkast. Nu is het geven van een teamtrainingen binnen jeugddetentie me niet vreemd, kan ik workshops & trainingen ontwerpen en uitschrijven, de professional in mij activeren…maar mijn eigen kinderen van degelijk onderwijs voorzien. Da´s een FUCK apart. Waar de spiegel van ongeduld me dagelijks aankijkt, kijkt het raam me nu weer vragend aan.
Ik hoor mezelf de vraag stellen: “Zo loopbaancharmeur, wat ga je anders doen in 2021? Mijn starende blik verdwijnt door de ramen, het donker in. De kortste dag van het jaar doet haar vroege intrede. In de verte zie ik de boomtoppen nog in de scherming. Er is weer bijna een echte dag voorbij in het nepjaar 2020. Nog praktisch 8 dagen te gaan. …Tsja wat ga ik anders doen in 2021? NIETS…gewoon zo blijven en liefdevol mijn ongeduld, mijn onbegrip en inefficiëntie omarmen. De kachel is inmiddels op warmte, de nepblokken zijn niet meer van echt te onderscheiden. De kerstboom geurt en behoudt haar naalden met trots. Nog 1 slok zoetigheid en zelfs dit verwarmt me diep vanbinnen. Op naar 2021!

De Loopbaancharmeur

Call Now Button